Sommaren 99 av Jonas Deibe

Efter den bästa vintern på flera år i mellan Europa med mängder av snö vad är det som kan motivera en att åka snowboard på sommaren ? Det är mycket! Jag tänkte nu berätta vad jag gjorde i somras...

 

The Karta!

Det hela börjar i Stockholm. Åker bussen ut till Arlanda flygplats för att ta flyget upp till Vilhelmmina i norra Sverige. Att flyga i Sverige är billigt om man är under 26. Man åker ut till flygplatsen och tar standby för 200 kr. Efter en mycket välbehaglig flygtur på ca 2 timmar landar jag i Vilhelmmina. Vilhelmmina är en liten stad som säkert kan erbjuda mycket nöje men jag har inte tid att stanna. Härifrån tar jag bussen till Klimpfjäll. I Klimpfjäll möter jag upp med resten av mitt resesällskap. Det är bröderna Hallklint. De har fixat boende hos Niklas. Han arbetar på skidanläggningen och berättar att åkningen är mycket bra på vintern. Nu finns det ingen snö och det blomstrar i pisterna. Här bor vi de nästa dagarna för att vara med på snowboardcampet uppe på kallfjället. Naturen upp i Lappland är underbar. Mäktiga vyer, gott om plats för alla. Här kan du fiska lax, öring eller gå på fjällvandring. Klimpfjäll satsar på alternativa sporter och det märks. Det anordnades SM förra året och det har även körts någon Sverige cup. Här finns det inomhus vertramp ,miniramp och en liten stretyta för att skata i. Nattetid finns det en lokal pub med livemusik och öl för dig över 18. Snowboard campet ligger uppe på kallfjället Stekenjok.

 

Stekenjok snowboard camp. Vem som hoppar i bigjumpet är totalt okänt.

Här ligger snön kvar tills slutet av juli. Detta är andra året som man anordnat snowboardcamps och det är riktigt proffsig anordnat. Eftersom man bor nere i Klimpfjäll får man åka buss i ca 30min för att komma upp till snowboardparken. Turen upp bjuder på vackra vyer. Bussen stannar vid väggren och sedan får man lift med hjälp av pistmaskin de 350m upp till snowboardparken. Själva snowboardparken är mycket bra gjord för att ligga på en så pass liten yta. Detta är inte någon glaciär utan snö som tar tid att smälta. Parken består av 2 halfpipes ,ett stort bigjump ,2 mindre boxar och även en replift som är tillfälligt dittstäld. I slutet av piperna är det ett tält med stolar, bord och musikanläggning för "chillout". Piperna prepareras varje dag av Anders Gotnell (pipedragon). Jag är mycket imponerad av hur bra piperna underhölls. Under campet var Svenska snowboardlandslaget där för att träna och hjälpa camparna. Efter åkningen blev det oftast ett skatepass förre läggdags. Efter att ha kört pipe i 3 dagar var det dags att köra vidare. Eftersom jag mött upp med bröderna Hallklint innebär det att vi kommer att åka bil under resten av trippen. Vi packade in sakerna i bilen och gav oss iväg mot Norge. Nästa mål var Stryn. Stryn i Norge och är ett klassikt sommar hangout för snowboardåkare i Skandinavium.

Stryn camping 1999-06-23

Efter 12 timmars bilkörning är vi äntligen framme på Folven camping. Solen skiner på topparna i dalen. Klockan är 21.00 och det är ett fint kvälls ljus med rödtoning på himmelen. Vi möter upp med Halvor som organiserar snowboardcamps i Stryn sedan 1989. Efter att ha installerat oss i vårat nya rum är det dags att sova. Morgen därpå möts vi av strålande väder. Musik dunkar ut över hela campingen och alla börjar göra inordning sig för att åka den smala serpentinvägen upp till Stryn sommarski center. Efter den 15 km smala vägen är vi redo för att rippa! Skidcentrumet är norra Europas största för sommar åkning. På vintern är allt stängd för att det är alldeles för mycket snö.

 

Det är riktig skönt att sitta och njuta av solen på vägen upp i liften.

Här finns det möjligheter till att friåka om man tröttnar på hoppen eller piperna. Det finns två liftar. Det som är bra är att den första liften är en två stols lift vilket gör att man kan vila sig på vägen upp. Andra liften är en ankarlift som man måste ta om man skall hika eller köra i boardercross banan. Utöver boardercross banan finns det 3 piper (pipedragon) och diverse hopp i olika storlekar. Två av piperna är reserverade för campsen och en är publik, allt annat får man åka på. Efter en super dag i backen drar vi ner till campingen. Efteråkningen kan man hoppa trampolin, spela volleyboll eller skata i den nya minirampen. Det finns även en liten streetyta som är helt ok. Om man inte känner för att sporta efter åkningen tar man helt enkelt en öl på utomhus serveringen. Här finns en tillhörande restaurang som serverar hamburgermenyer och någon pastarätt. Några dagar i veckan är det grillning och det är helt ok. På kvällarna är puben den naturliga samlings punkten för dig som är över 18. Puben består av några bord och är grottliknade för att skydda mot den ljusa natten. Här är det trångt och det spelas hög blandad musik. Om man inte har budget för pubens ganska dyra priser eller är för ung är det alltid något party i något tält eller stuga. Under de veckor som Halvor har snowboardcamps är det olika uppträdanden på utomhus serveringen. I år var det något norskt hardcore band som jag tyvärr glömt namnet på. Det jag gillade bäst var Lisa och Carolins gitarr spelande. Två söta norrländskor som underhöll folket på utomhus serveringen med egen kompilerade låtar och hits. Är man i Stryn under en lägre period som vi var skall man ta någon vilodag i veckan. Vi åkte bla till Geiranger fjorden. Innan man kommer till fjorden åkte vi upp på Dalsnibba ca 1500m över havet för att njuta av utsikten. Bergen stupar rakt ner och utsikten var underbar. Efter att ha lunchat på mycket bra fisk restaurang åker vi färjan genom fjorden. Här kan man bla se "de sju systrarna" ,sju vattenfall på rad som går rakt ner i fjorden. Turen var mycket fin och var helt klar värd pengarna som färjan kostade.

 

På väg mot Folgefonn

Bilden är tagen ca 21.30 på väg mot Folgefonn.

 

Tiden i Stryn var över och det är dags att åka vidare. Nästa mål är Folgefonn. Folgefonn ligger närmare kusten vid Bergen som är en av Norges större städer. Bilfärden från Stryn till Folgefonns tar tid. Räknat i km är det inte så långt men man passerar 3 fjordar och det gäller att inte missa sista färjan för dagen som vi gjorde. Normalt kör man sträckan på 10 h. Man passerar bla Hardanger som är Norges största fjord ,som är en naturupplevelse utan like. Väl i Folgefonn blir vi väl mottagna av Henning. Det är Henning som driver camps här sedan 3 somrar. Campet är uppdelat på 2 veckor.

 

Folgefonn snowpark sista dagen kl 16:00

Själva Folgefonn glaciär är stor men man åker på endast en liten del. Liften är model ankar och det finns bara en. Parken består av diverse boxar som man kan köra i "line" och en pipe som är handgrävd. Det byggdes även en fet corner för fotografering som alla kunde åka i. En dag i backen börjar med att köra upp på ännu en serpentin väg. Det tar ca 30 minuter och kostar 50nkr i vägtull. På toppen finns det en liten restaurang som erbjuder fastfodd till rimliga priser. Här finns diverse testcentrum ifall man vill prova nästa års snowboard utrusning.

På kvällen är det en ombygd lada som blir pub. Under våran vistelse var puben flyttad ner till sjön vilket inte var helt fel. Vid sjön (som även erbjuder grattis utlåning av båt och fiskeutrustning) finns det tre trampoliner och två miniramper. Man kan även "hänga" i tältet som serverar hamburgare och smörgåsar. Om man känner för att spela spel finns det Sony playstations till förfogande.

Känner man för att ta en "dayoff" kan man åka till Bergen. Bergen är en av Norges större städer och med bil blir det en dagsutflykt. Här kan man gå på fiskemarknad eller stanna över natten för att "partaja" i utelivet. Ännu en gång bör det påminnas att Norge är dyrt!

Efter veckor med strålande väder (vilket inte är så vanligt med sommaråkning i Norge) och mycket åkande börjar vi bli slinta i kropparna. Vi packar bilen och kör mot Stockholm. I relativt lugnt tempo tar det ca 17 timmar. Väl hemma är det mycket tvätt som skall inordning ställas och nu börjar man ladda batterierna för den kommande vintern om några månader.

/Jonas

|Tillbaka|